10 askelta kohti mielenrauhaa

Mielenrauha on tässä ja nyt. Se on yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä. On meidän valintamme, annammeko sille elintilaa. Totuudet ovat aina yksinkertaisia.Niin hämäävän yksinkertaisia, että jätämme niiden tarjoamat neuvot usein kokeilematta. Etsimme monimutkaisia ratkaisuja ongelmiimme kuin silmälaput silmillämme, vaikka vastaukset ovat lähempänä kuin omat kätemme.

 

1. Maailma muuttuu vain muuttamalla itseäni.

Tätä totuutta ei voi kukaan muuttaa, vaikka yritämmekin sitä päivästä toiseen.
Mitä vähemmän voimavaroja kuluttamme päivittelemällä muiden tekemisiä ja tekemättömyyksiä, sitä enemmän meissä on puhtia parantaa omaa elämänlaatuamme.
Ja mitä meidän täytyy muuttaa itsessämme? Ei oikeastaan mitään muuta kuin käsitystämme itsestämme. Mitä selkeämmin tajuamme totuuden itsestämme, sitä suurempi mielenrauha meidät valtaa.
Jokainen ihminen on hyvä, ainutlaatuinen ja tärkeä. Myös minä ja sinä. Vaikka maailma yrittäisi miljoonin vakuuttavin todistusaineistoin todistaa toisin, älä usko sitä! Tämän oivaltaminen saa maailmasi näyttämään pysyvästi erilaiselta: arvokkaalta ja mielekkäältä.

2. Yksinkertaista elämäsi.

Karsi jokapäiväisestä elämästäsi mahdollisimman monet luulemasi ehdottomuudet ia välttämättömyydet. Huomaat pian, kuinka vähän niitä loppujen lopuksi on.
On taivaallisen vapauttavaa olla riippumaton materiaalisista asioista ja muista ihmisistä.
Vasta sitten niistä voi alkaa todella nauttia.
Silla onneton on se, jonka mielenrauha ja onni ovat kiinni monista ulkoisista tekijöistä. Ne ovat kerta kaikkiaan liian alttiita muutoksille.

3. Hyväksy asiat ja ihmiset sellaisina kuin ne ja he ovat.

Vasta sitten sinussa on todellista voimaa vaikuttaa ympäristöösi myönteisesti.
Tämä voi tuntua täysin mahdottomalta. Mielemme ajattelee, että jos hyväksymme jonkin vääryyden tai pahan teon; annamme sille voimaa.
Mutta juuri päinvastainen on totta. Mitä vähemmän annamme kielteistä huomiota ongelmille, sitä helpommin ne ratkeavat.
Mitä enemmän kaivamme tilanteista ja ihmisistä hyviä puolia, sitä enemmän niitä alkaa ilmaantua.

4. Tee työtä toisten kanssa, älä heitä vastaan.

Oletko jatkuvasti napit vastakkain perheenjäsenten, työtoverien, viranomaisten tai muiden ihmisten kanssa? Oletko omaksunut tuomarin tai vahtikoiran roolin?
On aika katsoa rehellisesti peiliin ja miettiä, miksi olet sodassa elämän kanssa. Laske aseet yksipuolisesti ja huomaat, että siitä seuraa vain hyvää. Epäkohdat korjaantuvat parhaiten rauhallisella ja myönteisellä asenteella.

5. Jokainen kohtaamasi ihminen on opettajasi.

Kun myönnät tämän, saat aivan uuden ja innostavan lähtökohdan kanssakäymisiisi kaikkien kohtaamiesi ihmisten kanssa.
Mitä voin oppia juuri tältä ihmiseltä? alat kysyä mielessäsi.
Huomaat pian, että päiväsi on täynnä jännittäviä oivalluksia sekä itsestäsi että elämästä.
Sinä olet myös opettaja kaikille kohtaamillesi ihmisille. Et opettamalla, sormea heristelemällä ja neuvoja tyrkyttämällä, vaan olemalla oma itsesi. Päätä, haluatko olla rauhan vai epäsovun lähettiläs.

6. Kun joku loukkaa sinua, paranna epäsopu ystävällisyydellä, anteeksiannolla ja ymmärryksellä.

Ole sinä sillanrakentaja. Odottamalla muiden parantumista vain pitkitämme omaa pahaa oloamme kykyämme kokea mielenrauhaa. Kun pahoitat mielesi, kysy itseltäsi: Haluanko mieluimmin olla ’oikeassa’ vai onnellinen? Se on ratkaiseva valinta pahan, mielen ja mielenrauhan välillä. Sinun ei tarvitse huolehtia muiden rankaisemisesta, sillä siitä pitää jokainen ihminen itse huolen. Se joka loukkaa toista, kärsii aina itse eniten.

7. Sisäinen voimasi ja valosi säteilee kykynä nähdä ja vahvistaa muissa heidän hyviä puoliaan.

Jos väheksyt toisia ihmisiä, paljastat sillä vain oman epävarmuutesi ja kyvyttömyytesi nähdä todellinen olemuksesi.
Mitä enemmän kannustat, innostat ja ilostutat muita ihmisiä, sitä suurempi rauha tulee sydämeesi. Elämäsi täyttyy todellisista ystävistä.

8. Sielun viisautta on viljellä vain kannustavia sanoja.

Ajattelemattomat, ivalliset tai loukkaavat sanat voivat myrkyttää lämpimänkin ihmissuhteen. Myös kritiikin voi antaa myönteisesti. Ratkaisevaa on se, annatko sen hyvästä sydämestäsi vai väheksyäksesi toista. Mieti tarkkaan motiivisi ennen kuin arvostelet.
Voita epäystävällisyys ystävällisyydellä. Kumoa ilkeät sanat ystävällisillä sanoilla. Pimeys voitetaan vain valolla.

9. Anna hymyn syntyä sydämessäsi ja valaista silmäsi.

Silloin se houkuttelee luoksesi ystäviä, parantaa haavoja ja tuo rauhan mieleesi. Hymyssä on todellista taikaa keventää pimeinkin hetki. Hymy kannattaa itse synnyttää sillä maailma ei aina tarjoa erityisen auliisti hymyilyttäviä asioita ja tapahtumia. Hymyile ainakin kerran päivässä itsellesi lempeästi ja hyväksyvästi. Muista kohta yksi.

10. Anna omien ongelmiesi kutistua ojentamalla auttava kätesi muille,

joiden sydäntä painavat vielä suuremmat ongelmat. Mielenrauha syntyy todellisesta lähimmäisenrakkaudesta. Se ei perustu syyllisyyteen vaan auttamisen iloon. Kuunteleminen on useimmiten parasta terapiaa vaivaan kuin vaivaan. Läsnäolo koko sydämellään on suuri lahja, jonka voit antaa jollekin joka päivä. Myös itsellesi.
Harva meistä kaipaa neuvoja, mutta jokainen meistä kaipaa ymmärrystä ja hyväksyvää läsnäoloa.

Käytän työssäni sanaa mielenrauha, mutta saatat tuntea saman merkityksen sanalla tyyneys, tasapaino, balanssi, tyytyväisyys tai neutraali olo. Kaikki nämä sanat ovat yhtä hyviä, voit käyttää niistä mieleistäsi olematta millään tavalla väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *